7 skvělých drinků k bazénu i na terasu
2. 9. 2022
7 skvělých drinků k bazénu i na terasu
Lenošivé prázdniny u bazénu a babí léto pod pergolou považuje většina z nás za nejkrásnější období celého roku. Tak proč si je ještě nepovýšit na dokonalý ráj plný úsměvů a legrace. Stačí málo, třeba si namíchat některý z opojných koktejlů, v nichž jsou základními ingrediencemi proslulé karibské rumy nebo špičková italská šumivá vína z naší nabídky. A ještě malá poznámka: vyjma posledního Švestkového punče jsou všechny recepty na jeden koktejl, takže ingredience násobte počtem hostů.
PLANTER´S PUNCH
4,5 cl tmavého rumu Hispanico Elixir Ron, 4,5 cl citronové nebo limetkové šťávy, 2 cl grenadiny a na dolití 6 cl perlivé vody.
Vše do šejkru, přidejte pár kostek ledu a několik sekund silně protřepejte. Nalijte do sklenice s ledem a doplňte po okraj vychlazenou perlivou vodou.
Tento recept prý připlul ke břehům Anglie v první polovině 17. století s námořníky Východoindické společnosti.
RUM & PEAR CHUPITO
3 cl tmavého rumu Diplomático Mantuano, 3 cl hruškového džusu.
Odměřte, slijte dohromady a podávejte.
Tenhle pozdně večerní a proklatě jednoduchý koktejl si oblíbila evropská barová mládež v polovině 80. let minulého století. A pije se dodnes.
TIRAMISU ICE
3 cl tmavého rumu Hispanico Elixir Ron, 3 cl kávového likéru, 4,5 cl vaječného koňaku, kopeček vanilkové zmrzliny.
Vše s 5-6 kostkami roztříštěného ledu vložte na cca 20 sec do mixéru. Nápoj podávejte ve vysoké sklenici navrchu ozdobený špetkou kakaa.
Recept je mladý a prý jej z nudy vymyslela jedna belgická žena v domácnosti. Povedl se jí.
NEGRONI SBAGLIATO
3 cl suchého šumivého vína Spumante Brut a stejný objem Campari a červeného vermutu.
Campari a vermut nalijte do malé sklenky plné ledu a dolijte šumivým vínem, ozdobte plátkem pomeranče.
Tento koktejl prý vznikl chybou barmana v baru Basso v Miláně. Při přípravě klasického koktejlu Negroni nechtěně místo ginu nalil suché šumivé... A Sbagliato, tedy v italštině nepovedené Negroni, bylo na světě.
BELLINI
6 cl suchého šumivého vína Prosecco Doc Extra Dry nebo Rosé a 3 cl pyré z voňavé broskve. Pyré dejte do předchlazené sklenky a dolijte vínem. Experimentovat můžete také s pyré z dobře zralých jahod, žlutého melounu, borůvek nebo černého rybízu.
Tento koktejl ochutnali poprvé hosté jednoho baru v Benátkách v roce 1948, a to po zahájení výstavy slavného renesančního malíře Giambellina.
GIN & TONIC
4 cl ginu Endorphin London Dry, 8-10 cl toniku, plátek okurky a třeba bazalka nebo máta na ozdobu (nemusí být).
Vysokou sklenku naplňte ledem, vyklopte do ní gin a pomalu dolijte tonik.
Příběh téhle klasiky začal v druhé polovině 19. století v koloniální Indii, kde si britští důstojníci začali nalévat oblíbenou jalovcovou do jinak nechutné oslazené chininové vody, kterou jim lékaři ordinovali jako antimalarikum.
ŠVESTKOVÝ PUNČ
1 l zlatavého rumu Barcelo Gran Alejo, 500 g sušených vypeckovaných švestek, 1 vanilkový lusku, 150 g třtinového cukru, 1 lžíce třtinového sirupu, kůra z limetky, rolička skořice.
Švestky nakrájejte na poloviny, vanilkový lusk rozřízněte podélně. Všechny ingredience vložte do sklenice a zalijte rumem, sklenici hermeticky uzavřete. Pravidelně sklenicí zatřepejte, ideálně každý den, a to po dobu 3 týdnů. Servírujte v malých punčových sklenkách se švestkami i bez nich.Takový punč prý dělávaly naše prababičky a sklenku skořicovo švestkové laskominy nabízely každému příchozímu.
Doporučení závěrem: Vyzkoušejte všechny naše recepty, hezky jeden po druhém. A konzumujte s mírou, jen tak pro radost…